אמא אדמה בירכה אותנו בשורה ארוכה של מוצרים מן הצומח אשר ניתן להרכיב מהם מאכלים מלהיבים ומדהימים. בישראל – כמו במרבית מדינות העולם – מוצרי החיטה למיניהם נהנים ממש ממעמד של "קדושה". יש הסבורים כי הלחם הוא הבסיס הטבעי ביותר עבור כל סעודה. עם זאת, ישנם רבים אשר אינם יכולים ליהנות מן המוצר הבסיסי הזה בשל רגישות לגלוטן.
גלוטן הינו חלבון אשר נמצא בחיטה, שיבולת שועל, שיפון, שעורה והמוצרים המכילים אותם. למעשה, רגישות לגלוטן איננה רגישות לחלבון כולו, אלא רק לחלק ממנו הנקרא גליאדין. מדובר ברגישות למזון אשר יכולה לבוא לידי ביטוי במספר אופנים. המוכר והבולט מביניהם הינו מחלת הצליאק. ישראלים רבים אובחנו זה מכבר כסובלים מצליאק, וישנם עוד אלפים אשר סובלים מהמחלה אך טרם עלה בידם לגלות אותה.
על פי נתוני "עמותת צליאק בישראל", אחד מכל 100 ישראלים סובל מרגישות לגלוטן ברמה כזו או אחרת. מעבר לבישול מתכונים ללא גלוטן בשל סיבות רפואיות, פעמים רבות מאכלים אלה הינם פופולאריים גם בקרב מי שלא אובחן כסובל מצליאק.פתרון נוסף הוא – טבעונות, בנוסףלמתכונים ללא גלוטן אשר מתכתבים עם טרנד חדש בעולם הקולינארי הכולל פנייה אל מתכוני בריאות.
לשמחתם של המעוניינים בבישול לפני מתכוני בריאות אלה, אמא אדמה לא שכחה גם את בניה שאינם יכולים לצרוך גלוטן. כיום, ישנה שורה ארוכה של מוצרים אשר אפשר להרכיב באמצעותם תפריט שלם של מתכונים ללא גלוטן. יתרה מכך, ישנם מתכונים ללא גלוטן גם עבור מוצרים שנראה כי החלבון "הסורר" הינו אבן היסוד שלהם. למשל, לחם ועוגיות ללא גלוטן.
מתכונים ללא גלוטן – לא רק בגלל הרגישות
מתכוני בריאות אשר אינם כוללים גלוטן אינם רק מנת חלקם של הרגישים לחלבון. כפי שצוין לעיל, מדובר בטרנד שלם של מתכוני בריאות המתכתב עם תמורות בעולם הקולינארי. מאכלים אשר מבוססים על מתכונים ללא גלוטן ידועים כמרזים, בריאים, קלילים ומרעננים. ניתן כיום למצוא מתכוני בריאות רבים מסוג זה במגוון רחב של אתרי אינטרנט, ספרי בישול וכדומה.
אין ספק, כמעט תמיד ניתן ליצור מתכונים ללא גלוטן המבוססים על מתכונים רגילים (תוך שינוי הרכיבים הספציפיים). עם זאת, ברור אפוא כי בישול מתכוני בריאות יכול להיות גם מומחיות של ממש. פעמים רבות, מסעדות ושפים מתמחים באופן ספציפי בבישול על בסיס מתכוני בריאות ללא גלוטן. בעבר, אנשים הסובלים מרגישות לגלוטן התקשו למצוא מקומות לצאת אליהם לארוחה טובה. לא אחת, הם חשו באמת כי אמא אדמה אכן שכחה אותם. כיום, המצב שונה בתכלית. יותר ויותר מסעדות בישראל מתגאות בתפריט המבוסס (בין השאר) על מתכונים ללא גלוטן. לעיתים, כל המסעדה הינה נטולת גלוטן.
יתרה מכך, המודעות בעולם הקולינאריה והמסעדנות בנוגע לרגישות לגלוטן, הביאה לכך שגם "בניה האבודים" של אמא אדמה יכולים ליהנות מאוכל ברמה גבוהה ביותר (המתאים להם מבחינה בריאותית). כפי שצוין לעיל, לא אחת מצטרפים אליהם גם אנשים אשר אינם רגישים לגלוטן, וזאת משום שמדובר בשורה של מתכוני בריאות בעלי סגולות נוספות.
לסיכום,
ניתן לומר כי אמא אדמה דואגת לכל בניה, גם לאלה אשר רגישים לגלוטן. מתכוני בריאות ללא גלוטן הינם מגוונים ורבים ומוצרים ללא החלבון "הבעייתי" יכולים להרכיב כמעט כל סעודה מבוקשת. מתכונים אלה מאפשרים הכנת לחמים, מאפים, עוגיות, קציצות, פשטידות ואפילו סופגניות ואוזני המן (במועדים הרלבנטיים).
*אין לראות במאמר זה המלצה או מידע מקצועי